Rapport från seriespelets första omgång i division 1

14 MAJ 2014 08:48
Godkänd insats poängmässigt av Askims representationslag.
  • Skapad: 14 MAJ 2014 08:48

Seriespel Division 1 Södra, omgång 1, Jönköping filt 10-11 maj 2014.

Så var det dags för årets första omgång av utomhusserien i division 1 södra. Spelplats var Jönköpings filtbanor och träningen genomfördes i blandad väderlek – ömsom sol med försmak av sommaren, ömsom regn och rusk med speluppehåll som följd. Då väderleken inte såg vidare lovande ut inför söndagen togs beslut om att försöka spela så många matcher som möjligt på lördagen.

I den inledande matchen ställdes vi mot fjolårets elitserielag Tuve; en match som vi kom att kontrollera från start till mål. En stabil laginsats där Robert (32 slag) men framförallt Pierre (28 slag) spelade bra. Segermarginalen skrevs till 21 slag, men resultatet på 173 slag hade inte räckt till seger i någon av de andra matcherna den omgången.

I den andra matchen var det dags för hemmafavoriterna från Jönköping. Läget var upplagt för en spännande match då föregående säsong bjöd på två tuffa matcher med vinster för vår del på både betongbanorna hemma i Askim samt på Gullbergsbros EB-banor (och ytterligare en där jönköpingslaget tog en ganska så komfortabel seger i sista omgången på Olofströms filtbanor). Detta blev det dock inget av då vi inte alls kom upp i vårat spel samtidigt som hemmalaget visade varför man tagit greppet om serieledningen. 189-152 skrevs resultatet till och det var bara Pierre (28 slag) som visade klass av oss i den röda dressen.

Tredje matchen och västkustderby mot Kungälv 2. Vi försökte ladda om och komma ut på nytt, men vi saknade flyt och motståndarna kopplade snabbt ett stabilt grepp som vi inte lyckades ta oss ur. Rasmus inledde mycket starkt, men valde att kliva av vid bana 14 (vaggan, en till synes lätt bana men som kostade många missar) där istället undertecknad fick komma in och avsluta varvet. Kombinationen slutade på 31 slag, vilket också var lagets lägsta. Bättre än så blev det dock inte och förlusten skrevs till 178-159.

Fjärde matchen och en vinst var nu mycket efterlängtad – och viktig. Göteborgskonkurrenten Gullbergsbro stod för motståndet. Nu fick vi igång spelet på allvar och hade ett helt annat driv i laget. Peter (27 slag) ledde laget från sin startposition och lade ribban för oss andra. Vi kämpade hela vägen in i mål och segermarginalen skrevs till fem slag, 159-164.

Spelet fortsatte under eftermiddagen med anledning av utsikten för väderleken under söndagen. Lördagen bjöd för övrigt på mycket bra förutsättningar med uppehåll och näst intill vindstilla dagen igenom. Med ny energi från vinsten i matchen före ställdes vi mot nu mot Sjöviken; även dom, liksom Tuve, elitserielag under fjolårssäsongen. Vi fortsatte med ett härligt driv laget igenom. Denna gång klev Rasmus fram och presterade ett av sina bästa varv för helgen, 28 slag. Matchen var väldigt jämn ända in på slutbanorna, men vi lyckades hålla undan och vann till slut med två slag, 168-170.

Med två vinster i ryggen gick vi in i eftermiddagens sista match. Malmö, nykomlingar från division 2, stod för motståndet. Vi spelade åter igen bra och tog ett stabilt grepp om matchen. Linus kom igång och presterade väl passande sitt bästa varv för helgen, 31 slag. Undertecknad hade dock ett tyngre varv och hade svårt att få till spelet från sin mittenposition. Vid vaggan kom så bytet, och Robert fick kliva in för att försöka hålla ihop siffrorna som ett tag legat på närmare 20 slag till vår fördel men nu var nere på ett fåtal. Med ett mycket starkt inhopp visade Robert att han kan spela bangolf även när det blir press. Pierre (26 slag) gjorde ingen besviken och segern kunde till slut bärgas, 165-169.

Nöjda efter lördagens avslutning gick vi in i söndags första och enda match, den mot Perstorp. Regnet hade nu börjat visa sin närvaro, men spelet fortgick och både spelare och coach fick kämpa på för att göra det bästa av situationen. Banor skrapades, sarger torkades och bollar värmdes för att förbättra chansen till likvärdiga förutsättningar från träningen och gårdagen. En något trög start där motståndarna spelade bra och vi inte riktigt lyckades att hänga på. Vi lyckades dock kämpa oss ikapp och ta igen det som stundtals var nio slag till Perstorps fördel och när fyra spelare återstod hade vi vänt på steken och ledde med några slag. Tyvärr hade vi därefter ett sämre moment och tappade ledningen i en enda förflyttning. Vi orkade inte lyfta oss på slutbanorna (vilket dock hade hjälpt föga då motståndarna genom bra spel vägrade att släppa det försprång vi givit dem) i regnet och fick se oss besegrade, 182-173. Pierre tycktes dock inte ha påverkats av regnet då han åter igen stod för lagets bästa varv med sina 29 slag.

Sammanfattningsvis tycker jag att vi gör en klart godkänd insats under helgen.

Ser man till slagantalet ska vi vara väldigt nöjda att vi tog så pass mycket poäng som vi gjorde (näst sämst slagantal, 1214, 4 vinster, 8 poäng och en femteplacering i tabellen). Samtidigt visar vi att vi besitter förmågan att höja oss då matchen kräver det – något som vi kommer att ha stor nytta av framöver. Vi laddar om och ser fram emot nästa omgång som spelas på Sjövikens EB-banor helgen den 14-15 juni!

Avslutningsvis: Omgångens stjärna – Pierre Zetterlund. För att citera en av motspelarna: ”Ni hade aldrig vunnit utan honom!”. Det är kanske inte hela sanningen, men klart är att vårt ankare betyder oerhört mycket för laget. Etta på raka listan (28,7 slag i snitt). Imponerande!

De spelare som representerade Askim BGK under helgen var: Peter Eisenschmidt, David Gustavsson, Rasmus Schedin, Robert Skyttberg, Linus Sundström och Pierre Zetterlund.

Tabelläget efter första omgången:

BGK Jönköping 12

Perstorp BGK 10

Sjöviken IF 10

Kungälv BGK 2 10

Askim BGK 8

Malmö BGK 4

Tuve Tigers 2

Gullbergsbro BGK 0

David Gustavsson, lagkapten Askims BGK.

Skribent: David Gustavsson