Rapport från seriespelets tredje omgång i division 1

10 AUG 2014 22:04
Svenska serien omgång 3, division 1 södra, Askims Betong, 19-20 juli.
  • Skapad: 10 AUG 2014 22:04

Så var det slutligen dags för den avslutande omgången av serien på vår kära betongbana hemma på Askimsbadet. Det bjöds på underbart fint väder alla dagar, både under träning och tävling. I och med att vi, något överraskande, lyckades knipa 6 poäng nere på EB-banorna i Sjöviken under omgång 2 gick vi in med en femteplacering i tabellen. Två poäng skulle krävas för att säkra kontraktet inför nästa säsong – väl där var det bara att klättra i tabellen som gällde!

I första matchen ställdes vi mot serieledaren Jönköping. Vi visste att det som vanligt skulle bli en tuff match, men vi hade fina minnen från fjolårets match som vi till slut lyckades vinna, om än knappt. Denna gång var dock Jönköping stråt vassare och vann med sju slag, 146-139. Linus och Peter svarade upp bäst med vardera 27 slag. Detta skulle komma att bli vårt näst bästa lagresultat under helgen, vilket också gällde Jönköping.

Vi kunde inte göra mer än att glömma matchen och ta sikte på nästa; den mot Sjöviken. Nu lyckades vi komma ner i resultat och kunde vinna ganska så komfortabelt, 141-152. Gunnar visade att formen från förra sommarens totalseger i betongtävlingen fortfarande sitter i och var lagbäst med sina 26 slag. 141 var lagets bästa resultat under helgen, 28,2 i snitt.

I tredje matchen ställdes vi mot Tuve; ett trevligt derby. Tuve, som haft det tufft spelmässigt under tidigare omgångar, hade nu inte mycket att spela för då chansen att hålla sig kvar i serien inte längre existerade. Vi rodde matchen i hamn och siffrorna skrevs till 150-158. Åter igen var det Linus och Peter som visade vägen med sina 29 slag vardera.

I den fjärde och avslutande matchen på lördagen ställdes vi mot Perstorp. Perstorp, som tidigare presterat fina resultat på filten, kändes något oberäkneliga. Fjolårets match, som inledde serien i maj, var mycket tuff och det dröjde ända in i slutet av matchen innan vi kopplade grepp och vann. Denna match blev dock något mer komfortabel och segersiffrorna skrevs till slut till sju slag, 155-148. Linus och Rasmus presterade fina 28-rundor.

Söndagens spel inleddes för vår del med Kungälv som motståndare. Vi lyckades inte få spelet att lossna och efter ungefär halva matchen genomfördes ett byte i hopp om en nytändning. Detta räckte dock inte, även om marginalen krympte något och stundtals var nere på 4 slag så skrevs till slut resultatet till 155-148 till Kungälvs favör. Linus fortsatte att spela bra och var lagbäst med sina 27 slag.

Näst sista matchen var den mot Gullbergsbro, som under lördagen tagit full pott och var på väg mot en näst intill omöjlig vändning i bottenstriden. Söndagens första match inleddes dock med knapp förlust (1 slag) mot Sjöviken och kanske hade luften gått ur laget något. 155-152 till vår fördel och åter igen var Linus lagbäst med 27 slag.

Sista matchen för säsongen spelades mot Malmö. Malmö höll på att bli indraget i bottenstriden då laget inledde omgången med 5 förluster. Nästa sista matchen vann man dock, något överraskande, mot Kungälv och laget fick andrum. Vi lyckades aldrig riktigt komma in i matchen. Trots ett bra inhopp av Anton räckte vi inte hela vägen och resultatet skrevs till 151-154 till Malmös favör. Linus 29-varv räckte för att bli lagbäst åter igen, vilket också tyder på att vi inte presterade så som vi hoppats lagmässigt.

När helgen summeras landar vi på fyra vinster och tre förluster (8 poäng), samma som Gullbergsbro och Sjöviken (Jönköping bäst med sina 12 poäng). Vi hade hoppats på mer med tanke på de 11 poäng som vi spelade in förra sommaren under hemmaplansomgången. Kanske berodde det på att vi tidigt visste att vi inte skulle bli indragna i vare sig bottenstriden eller spelet om serieseger och avancemang. Detta märktes i några av matcherna som var ganska så avslagna, både vinst- och förlustmatcher. Vi blir till slut femma i tabellen med samma poäng som fyran Perstorp. Vi får ta nya tag och se vad vi kan göra bättre inför nästa års utomhussäsong. Innan dess väntar både träning och tävling, bland annat har vi Peter som skall representera föreningen i landslagssammanhang när EM spelas i Tyskland 20-23 augusti!

Omgångens stjärna går denna gång inte helt oväntat till Linus Sundström. Detta för att han mantlade rollen som ankare på ett mycket bra sätt i Pierres frånvaro. Stabilt spel som skapade trygghet längre fram i ledet. 28,3 i snitt över alla matcher, lagbäst och fyra på raka listan. Bra jobbat!

Avslutningsvis: Grattis Jönköpings BGK till elitserieplatsen! Stabilt spel serien igenom och topplacerade efter var och en av omgångarna. Lycka till!

De som representerade Askims BGK under helgen var: Daniel Langenes, Anton Wikensten, Rasmus Schedin, Gunnar Bengtsson, Peter Eisenschmidt, Linus Sundström och David Gustavsson.

Tabellen efter omgång 3:

Jönköpings BGK 34

Kungälvs BGK 2 28

Sjöviken IF 28

Perstorp BGK 22

Askims BGK 22

Malmö BGK 17

Gullbergsbro BGK 11

Tuve Tigers BGK 6

David Gustavsson, lagkapten Askims BGK.

Skribent: David Gustavsson